top of page
Search

Σύλλογος Περίστης<< Η ΠΡΟΟΔΟΣ>> η ιστορία του χωριού μέσα απ τα αρχεία του.

28 Ιουλίου 1929. Πρώτη ετήσια εκδρομή του συλλόγου στην τοποθεσία Άι Γιάννης . Συγκέντρωση των εκδρομέων στην κεντρική πλατεία, οι οποίοι εχουν εφοδιασθεί με εισιτήρια από την προηγουμένη. Ο υπεύθυνος της πορείας Γεώργιος Κομματάς δίνει το σύνθημα της εκκίνησης. Προπορεύεται ο φουστανελοφορος σημαιοφόρος και ακολουθούν οι εκδρομείς, άλλοι πεζοί κι άλλοι πάνω στα ζώα τους. Ανάμεσα τους και οι οργανοπαίχτες, παίζοντας τραγούδια. Δεκάλεπτη στάση στον Καλανέτσι και η πομπή φθάνει στις 7.30 στον Άι Γιάννη. Ακολουθεί θεία λειτουργία και αγιασμός της σημαίας και των εκδρομέων απ τον παπά Νικόλα Παπαγεωργιου. Μετά την θεία λειτουργία ακολουθεί πρόγευμα αποτελούμενο από ψωμί , κοκορέτσι και σπληνί , τα οποία προσφέρει η επιτροπή στους εκδρομείς, με την παράδοση του εισιτηρίου απ αυτούς. Ακολουθεί χορός με παραγγελίες στην ορχήστρα που αποτελείται από κλαρίνο και καραμουζα. Στις 12.30 σερβίρονται φαγητά και ψητά αρνιά. Ο σύμβουλος Ηλίας Αντ. Μπακάλης εύχεται καλή όρεξη και ενημερώνει, ότι επιτρέπεται η εκφώνηση λόγων, αρκεί να μην θίγονται προσωπικά ζητήματα. Μετά το τέλος του φαγητού ακολουθεί λαχειοφόρος. Το κουτί με τα γλυκά που δώρισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Ι. Θανασουλης βγαίνει σε δημοπρασία  στην οποία πλειοδοτεί ο Ιωάννης Μακαρίτης, αντί του ποσού των 2100 δραχμών. Το ποσό διατίθεται υπέρ του συλλόγου. 

       Ακολουθεί ομιλίες. Ο Αθαν. Παπακωστουλας, πρόσφατα διαγραφείς απ το προηγούμενο Δ.Σ, κάνει την αυτοκριτική του για την παρεκτροπή του, που οδήγησε στην διαγραφή, ο Ιωάννης Μακαρίτης κατακρίνει το προηγούμενο Δ.Σ, ο γραμματέας και εισπράκτορας του συλλόγου Κωνστ. Ν. Ράπτης εξιστορεί τη δράση του συλλόγου. Ο εκ Πλατάνου Μιχαήλ Καραμήτσος επικυρώνει τα λόγια του προλαλήσαντος και οι Κ. Λ. Πατιλης, Γ. Ν. Μανώλης και Γ. Κομματάς παίρνοντας το λόγο εύχονται για την ευημερία του συλλόγου. 

      Ο χορός συνεχίζεται μέχρι τις 6 το απόγευμα , οπότε και δίνεται το σύνθημα της επιστροφής. Οι εκδρομείς επιστρέφουν στο χωριό με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ο συλλογος συγχαίρει άπαντες ( εκδρομείς, οργανωτική επιτροπή) για την επιτυχία της εκδήλωσης.


140 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page