top of page
Search

Σύλλογος "Η ΠΡΟΟΔΟΣ", η ιστορία της ΠΕΡΙΣΤΑΣ μέσα από τα αρχεία του Συλλόγου του.


Το 1930 ξεκινά με αρχαιρεσιες του συλλόγου και εκλογή νέου Δ.Σ. Από τους εκλεγέντες πλειοψηφουντες, μετά από ενστάσεις που υποβλήθηκαν, παραιτούνται τρεις και αντικαθίστανται από τους επόμενους σε ψήφους, λόγω συγγένειας με εκλεγέντες με περισσότερους ψήφους απ αυτούς, το οποίο αποτελεί κώλυμα στην λήψη αποφάσεων σύμφωνα με το καταστατικό. Έτσι μετά και την εσωτερική ψηφοφορία του νέου Δ.Σ, τα αξιώματα έχουν  ως εξής:

Πρόεδρος       Γεώργιος Ιωάνν. Θανασούλης 

Αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ιωανν. Βαλαωρας 

Γραμματέας    Κωνστ. Νίκ. Ράπτης 

Ταμίας             Αθανάσιος  Νικ. Μπακάλης 

Μέλη  Χαριλαος Πατίλης 

           Γεώργιος Ρισβας 

           Γεώργιος Νικ. Μανώλης 

Τα σημαντικότερα έργα του συλλόγου για το έτος 1930 στο χωριό, όπως περιγράφονται στα πρακτικά του Δ.Σ είναι τα ακόλουθα:

Κατασκευή μικρού κήπου στο Ν.Α προαύλιο του παλαιού δημοτικού σχολείου και φύτευση σπόρων κυπαρισσιών σ αυτο, ώστε στο μέλλον τα κυπαρίσσια αυτά να μεταφυτευτούν σε διάφορες τοποθεσίες του χωριού, προς καλλωπισμό. 

Κατασκευή ερμαριου και τραπεζιού για τις ανάγκες του συλλόγου, απ την υπάρχουσα ξυλεία που έχει προς διάθεση. 

Κατασκευή « λιθινης κλιμακος δια πελεκητών λίθων» απ την πλατεία προς τον δρόμο και επισκευή του εξογκωμένου τοίχου. 

Πλακόστρωση της άνω οδού από πλατεία προς Γκιώνα με δημοπρασία. Η προσφορά του μειοδότη Λαζαρου Σκαλομενου δεν κρίνεται συμφέρουσα (60 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο) και ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται. Στην δεύτερη δημοπρασία, ο μειοδότης Κωνστ. Γκουτσης προσφέρει 50 δραχμές το τετραγωνικό που επίσης δεν κρίνεται συμφέρον και ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται. Τέλος την τριτη φορά μειοδοτεί ο Παντελεημων Κριτσοβας με 36,50 δραχμές το τετραγωνικό και αναλαμβάνει το έργο. 

Τέλος στο τελευταίο Δ.Σ του Δεκεμβρίου 1930, ο Αθανάσιος Ν. Ράπτης εκ Νέας Υόρκης ανακηρύσσεται ευεργέτης του συλλόγου για την δωρεά 1000 δραχμών στο σύλλογο, την δωρεά ενός κυτιου πούρων και τις ενέργειες του για το ανέβασμα των θεατρικων παράστασεων « Η σκλάβα» και « Η Γκολφω»


67 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page