top of page
Search

Σύλλογος "Η ΠΡΟΟΔΟΣ", η ιστορία της ΠΕΡΙΣΤΑΣ, μέσα από τα αρχεία του Συλλόγου.

Δ.Σ της 26ης Ιουνίου 1934. Μετά από επαναληφθείσα μειοδοτική δημοπρασία, η πλακόστρωση κατακυρώνεται στον τελευταίο μειοδότη Γεώργιο Μάμαλη. Η επιτροπή εξουσιοδοτείται να συντάξει το συμφωνητικό. Το Δ.Σ συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά τον θεατρικό όμιλο για το ανέβασμα του δράματος «Η ΓΚΟΛΦΩ». (Βουκολικό Δράμα του Σπ. Περεσιαδη 1904. Ο έρωτας του Τάσου και της Γκολφως, οι παρεμβάσεις των γονιών, η αρχική υποχώρηση του Τάσου που οδηγεί την Γκολφω σε αυτοκτονία με δηλητήριο, η αυτοκτονία του Τάσου με το ίδιο του το μαχαίρι οταν ανακαλύπτει το πτώμα της αγαπημένης του και τέλος η ολοκλήρωση του δράματος με την ανακάλυψη των νεκρών από τους γονείς τους).  Το Δ.Σ συγχαίρει τους συμμετέχοντες , Δημήτριο Κ. Καγκανη, Ευστράτιο Δ. Πατιλη, Νικόλαο Δ. Πατιλη, Νικόλαο Παπαθανασοπουλο, Ιωάννη Γ Καγκανη, Μιχαηλ Γ Ταρκαζικη, Ηλία Μπακσλη, Ηλία Ν. Ρορο, Κώστα Ν. Χαντζηνικολαου, Ευθύμιο Πατιλη, Δημήτριο Ι Καγκανη, Ιωάννη Κ Καγκανη, Μιχαηλ Ι Ταρκαζικη, Ηλία Βαλαωρα. Έσοδα εκ της παραστάσεως 1940 δρχ, ήτοι 236 εισιτήρια ανδρών προς 7 δρχ έκαστο και 72 εισιτήρια παίδων προς 4 δρχ έκαστο. Τα μέλη καλούνται την επόμενη να συνεδριάσουν για την επιλογή του επόμενου θεατρικού δράματος που θα ανεβάσουν. Αποφασίζεται εκδρομή του συλλόγου την 1η Ιουλίου. 

Συνεδρίαση ολομέλειας της 26ης Ιουνίου, ώρα 5 μ.μ. Αίτημα διαγραφής συμβούλου από άλλα μέλη, ψηφοφορία, αντεγκλήσεις, ματαίωση της ψηφοφορίας, διάλυση της ολομέλειας “ατάκτως και ανωμαλως”. 

Δ.Σ της 7ης Ιουλίου. 

Έσοδα από την λαχειοφόρο αγορά της 1ης Ιουλίου 800 δρχ 

Έσοδα απ το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «Η ΣΚΛΑΒΑ» την 6η Ιουλίου 755 δρχ. 

Ο Γεώργιος Μάμαλης , κτίστης, αναλαμβάνει την πλακόστρωση (καλντερίμι ), του δρόμου από μνημείο σε Νέο Άγιο Αθανάσιο με του εξής όρους:

1) Τιμή ανά τετραγωνικό. Πλακόστρωση 37,50 δρχ, τοιχοποιία 44,50. 

2) Βάθος πέτρας λιγότερο των 20 πόντων , πλάτος άνω των 10. Στους οχετούς που περνούν θα κατασκευάζεται ξηροτοιχος. 

3) Η κλίση του δρόμου, όπως το φέρει ο τόπος. 

4) Η εξόρυξη της πέτρας και η μεταφορά από τη θέση “Σταυρούλης”.

5) Ο εργολάβος κατέβαλλε ως εγγύηση δραχμές 1000.

Εξ Αμερικής ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου Γρηγόριος Δ Τσουγκρανης, απέστειλε τις εξής δωρεές και ευχαριστούμε θερμά:

Αθανάσιος Λαππας, Αντώνιος Μ Ντινης, Ηλίας Μ Ντινης, Κωνσταντίνος Ν Χαντζης, Γεώργιος Α Καγκανης , Γεώργιος Ι Ντινης, Γρηγόριος Δ Τσουγκρανης , Δημήτριος Δ Μανιατης, Νικόλαος Δ Μανιατης, Βασίλειος Ν Χαντζης, Νικόλαος Ι Κεφαλιακος, Ηλίας Κ Λαππας, Γεώργιος Ν Χαντζης, Κωνσταντίνος Β Κεφαλιακος, Ιωάννης Κομματας, Κωνσταντίνος Ι Ντινης , έκαστος δολάριο 1. Παπαηλίας Γεώργιος δολάρια 2. Σύνολο δολάρια 18. 

(Προσπαθώντας να υπολογίσουμε την αξία των δωρεών αυτών σε σημερινές τιμές και σε συνάρτηση με την αναλογία δολαρίου - χρυσού, προκύπτει ότι η σημερινή αξία των 18$ είναι 1611$, καθότι το 1934 έχουμε τιμή χρυσού 20,67 $ η ουγγιά και σήμερα η τιμή είναι 1850 $ η ουγγιά.).


47 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page